În acuarele, albul fiind cel al foii, el trebuie mascat sau protejat într-un fel sau altul. Poți evita colorarea și umezirea sa sau poți să-l protejezi prin diferite metode. În acest proiect se vor folosi ceara de la o lumânare și un creion ceracolor de culoare albă. Ambele lucrează la fel așa că le voi folosi în paralel pentru ilustrare.
Peisajul este acesta:
Am schițat ușor desenul în creion
Am folosit o bucată de lumânare de crăciun spartă (doar partea necolorată) și un creion ceracolor alb.
Am „colorat”/protejat albul norilor în stânga cu ceracolor iar în dreapta cu ceara lumânării, așa cum aș colora cu un creion colorat. Am controlat dacă am acoperit suprafața dorită privind la lumină, în unghi, desenul și observând unde s-a depus ceara.
Am umezit apoi fără grijă toată suprafața cerului și am colorat-o cu albastru și către orizont am adăugat o idee de roșu.
Apoi am pictat ierburile, vegetația fuzionând culorile în umed și pornind de la cele mai deschise.
Am continuat c u Acoperișul casei din stânga și munții îndepărtați.
Am continuat cu vegetația de culoare închisă, umbre.
Am continuat cu acoperișul celei de a doua case și vegetația/gardul din locurile rămase albe. Am pus umbrele de sub streșini și am adăugat ferestrele și umbrele pe acoperiș, unele detalii și cele două siluete de copăcei.
Cam atât. Gata!
6 comments
Comments feed for this article
April 8, 2014 at 8:12 pm
Camix
Wet on wet doar la vegetație și cer? Restul ai făcut pe uscat?
Ce bine că aflu altă variantă de mascare în afară de fluidul de mascare, care e foarte mult.
LikeLike
April 9, 2014 at 10:30 am
aquarele
Wet on wet peste tot în primul strat, iar la umbrele din stânga și dungile de la acoperișur, la unii copăcei foarte întunecați dry on dry în al doilea strat, iar siluetele de copăcei uscați dry on dry, da și unele sugestii de fire de iarbă.
Această variantă de mascare se adoptă doar în locurile unde nu se va mai dori vreo aplicare a culorii întrucât culoarea de apă nu mai prinde pe suportul cerat..
LikeLike
April 8, 2014 at 8:55 pm
Lucian Ursaleş
WOW! Minunat!
LikeLike
April 9, 2014 at 10:24 am
aquarele
Mulțumesc Luciane, întotdeauna ai fost încurajator.
LikeLike
May 25, 2014 at 11:20 am
Camix
Știi ce mă gândeam? Pentru protejarea asta, cutterul obișnuit ar fi recomandabil pentru a tăia banda adezivă? asta ca să nu o mai dezlipesc, tai, relipesc că toată se face franjuri. 🙂
LikeLike
May 26, 2014 at 8:16 am
aquarele
Poți și așa dar părerea mea e că tai și foaia și s-ar putea să ai un desen „dantelat” 🙂 Îți trebui poate o fortecuță dreaptă, ceva în genul celei de unghii, care să fie foarte ascuțită, iar banda încearcă să o ții răsfirată pe degetele mâinii stângi (dacă esști dreptace) așa încât să nu se lipească sau să se încurce.
LikeLike