O altă metodă de mascare și protejare a albului hârtiei, dar cu avantajul posibilității unei colorări ulterioare (în contrast cu mascarea cerată) este folosirea scotch-ului de hârtie/bandă de mascare de hârtie. Peisajul va fi acesta:
Am schițat ușor peisajul (mărind digital contrastul pentru a se putea observa mai bine în fotografie)
Apoi am lipit două bucăți de bandă de mascare (scotch hârtie pentru mascare în vopsitorie – se găsește la orice magazin de vopsele). O bucată pe înălțimea farului și una pe orizontală pentru grupul de clădiri.
Banda adezivă fiind un pic transparentă, am putut trasa ușor conturul farului și clădirilor.
După ce am trasat conturul am dezlipit cele două benzi și am decupat formele cu o forfecuță care taie bine și are vârf ascuțit.
După decupare am lipit aceste forme la loc peste desen, având o mare grijă ca marginile să fie foarte bine lipite – să nu permită apei să intre sub scotch-ul de hârtie.
Apoi am umezit fără grijă cerul și am colorat cerul cu albastru.
Pentru a realiza valoarea mai întunecată a cerului, am lăsat să se usuce și am aplicat ulterior un alt strat cu un albastru mixat un pic cu roșu (un albastru-violet).
Întrucât aceste acuarele Colibri nu au un albastru de prusia sau phtalocianine, am lăsat cerul să se usuce iarăși și după uscare, l-am umezit din nou și am aplicat un strat de albastru mixat cu galben (un albastru-verde). Apoi am pictat și ierburile de jos într-o primă „mână”.
Am continuat să adaug contrast și detalii la ierburi.
Fiind mulțumit cu valoarea cerului și neavând nici un gând să mai intervin asupra lui, albul fiind protejat, am dezlipit scotch-ul de hârtie pentru a putea picta și la clădiri și far.
Și celaltă bucată.
Albul protejat cu banda de hârtie!
Am început să lucrez la clădirea din stânga. Am aplicat culoarea cea mai deschisă și care se regăsește și în acoperiș și în partea umbroasă. (Un portocaliu diluat și cu un pic de galben) Am umezit foaia înainte de aplicare – Cu excepția detaliilor și a părților foarte închise aceasta este procedura standard!
Colorez în continuare clădirea adiacentă și farul dar cu un amestec un pic mai deschis. Atenție la far, partea stângă trebuie să rămână albă. Dacă fuge culoare aproape de partea stângă, aceasta se poate „ridica” cu marginea/muchia unui șervețel împăturit. Când silueta farului s-a zvântat un pic am început să construiesc partea umbroasă, aceasta fiind mai violet spre stânga și mai albăstrie spre dreapta.
Trec la colorarea părții umbroase a clădirii din stânga. Umezesc mai întâi!
Apoi aplic un violet pe care-l ating cu niște idei de portocaliu și roșu.
Continui să adaug umbrele de pe acoperișul celei de a doua clădiri și să construiesc verdele întunecat al arbuștilor. De asemenea am colorat acoperișul primei clădiri. Întâi cu portocaliu, apoi cu roșu și apoi cu un maro (roșu și verde – verde din albastru și galben). Am pus și umbrele pe acoperișul și zidul clădirii a doua.
Adaug detalii la far. Atenție la partea de sus unde este lumina farului! Am colorat ramele geamurilor cu un portocaliu și galben (unde este cazul – în lumini). Am încercat să reproduc raportul de valori ce se găsește în aceste geamuri. Cu roșu sau portocaliu am trasat partea din stânga a ramelor geamurilor de pe turn și apoi cu un negru (format din albastru, roșu, galben și portocaliu) am pictat părțile întunecoase ale geamurilor și acoperișului și suporților platformei.
De asemenea am pictat copacii și vegetația din dreptul clădirii adiacente și a farului. Am dat o nuanță mai verzuie apei mării din drapta și am pus o mică barcă cu pânze. Am întărit părțile întunecate, umbrele cu un verde, respectiv violet foarte închis. Am mai adăugat detalii la iarbă și am aplicat un al doilea strat verde pentru a da o mai mare unitate celor două părti ale ierbii (închisă și deschisă).
Finalul!
Leave a comment
Comments feed for this article