Un exercițiu bun pentru fuzionarea culorilor.  Folosind tot acuarelele Colibri și hârtie de 300g/mp Canson, am ales niște păsări de curte în penajul cărora este o trecere frumoasă de la roșu-portocaliu sau galben spre negru.

d1Imaginea proiectului este aceasta:

d2La schițare am scos afară găina și am lăsat doar cei trei cocoși.

d3Am început umezind cocoșul din stânga și pronind de la portocaliu am lăsat să fuzioneze de jos în sus albastru și culori închise formate din albastru, roșu și portocaliu.

d4Am umezit și al doilea cocoș până se usucă primul pentru a putea lucra la cap și creastă unde culorile sunt mai pure. Al doilea fiind mai deschis la culoare am început cu părțile mai luminoase: picioare, fund, partea de sus a păsării, folosind galben, portocaliu și roșu.

d5Apoi am pictat părțile mai întunecate și am început să sugerez penajul prin trăsături/tușe mai uscate.  De asemenea am finalizat capul pa primul și creasta și bănuții la al doilea.

d6Până se usucă penajul la al doilea am început pictarea celui de al treilea.  Mai întâi cele două părți galbene de lângă coadă, apoi fuzionarea cu portocaliu, roșu, după care am aplicat întâi un strat de albastru pe coadă și piept, înnegrindu-l succesiv cu verde, roșu, și un negru din cele trei culori primare (galbenul portocaliu, albastru și roșu).

d7Apoi am mai lucrat la penajul celui de al doilea și la capul său.  Ciocul l-am greșit, făcându-l prea mare – reparația la urmă! Am mai întunecat penajul în locurile umbroase, sugerând mai multe pene.  Am ridicat culoare cu pensula curată și puțin umedă din locurile luminoase, spre alb.

d8Am mai fuzionat puțin culorile, estompându-le cu puțină apă.

d9Am pictat picioarele cu foarte puțină culoare, ele fiind aproape de alb, dar am avut grijă de părțile fine de umbră de pe ele.  Apoi am pictat umbrele de pe sol cu un amestec de albastru-violet variat, iar spre centrul umbrei, acolo unde se reflectă culoare de la păsări am pus o idee din culorile pădărilor.

d10Pictura finală:

 

d11