Pentru obținerea unor texturi sau redarea unor suprafețe, se poate folosi presărarea sării grunjoase (sau chiar fine) (de asemenea se pot presăra orice alte materiale precum nisip, așchii, talaj etc) pe culoarea udă.  Sarea (și alte particule de materiale) are proprietatea de a strânge în jurul ei culoarea, lăsând în urmă (după uscare și curățare) o anumită textură.  Am văzut cu o altă ocazie că și stropirea cu pensula sau periuța de dinți este de folos în acest demers.  Sarea presărată poate ajuta în redarea unor licheni, betoane, tencuieli învechite, pori etc.  Un desen realizat în care am folosit această tehnică poate fi văzut aici.

O mostră de textură realizată monocolor este aceasta:

sare 0Pentru o mai bună ilustrare propun un proiect (de curățenie).

sare 01Nu mi-a plăcut fărașul în poziția aceasta și l-am întors cu fața în sus.

sare 1Am mascat cu latex doar câteva firicele din mătură și în unele locuri (ex. colț stânga sus) am mascat sumar cu ceară.

sare 2Am umezit partea de jos și am colorat-o, și pe când era udă am presărat sare grunjoasă.

sare 3Cam așa se vede sarea:

sare 5Pentru a câștiga timp am uscat desenul cu uscătorul de păr (atenție la banda de mascare căci se dezlipește la căldură și e bine s-o presăm din nou să mascheze bine marginea dorită),  După uscarea completă am îndepărtat sarea cu degetul și cu un prosop.

sare 6Apoi am colorat fărașul și mătura, folosind și tehnica trasării unor fire de mătură cu un obiect subțire și dur.

sare 8sare 9Am presărat ceva sare și pe făraș 🙂

Apoi am colorat fundalul și pe când era încă ud l-am presărat cu sare.

sare 10Am îndepărtat sarea și am accentuat culorile, presărând din nou sare.  După uscarea completă am îndepărtat sarea și latextul.

sare 12Am adăugat detalii și am revenit cu apă și puțină culoare peste albul păstrat de latex, pentru a reduce stridența.  Cam atât.

sare 13

 

Advertisement