Am schițat fin în creion peisajul din fotografie.  Schițarea se face cât mai ușoară, încât la sfârșitul pictării creionul să nu se vadă.

01

Fotografia model este aceasta. Are o reflexie de la lumină în partea dreaptă dar nu va deranja.

02

03

Am folosit acuarelele Colibri ale Combinatului Fondului Plastic și doar și numai culorile: albastru, roșu, portocaliu și  foarte puțin galben.  (Am folosit portocaliul pentru că el este mai apropiat de culoarea primară galben care este un galben mai spre portocaliu decât galbenul lămâi din tăvița galbenă.) Hârtia folosită este Canson 300 g/mp.  Hărtia este fixată cu scotch de hârtie pe tabletă așa încât marginea scotch-ului de mascare să fie etanșă și să nu lase să pătrundă apa sub ea.

Am umezit partea cerului și peste copaci căci ei fiind verzi și mai închiși la culoare suportă albastrul cerului iar cerul se va vedea printre crengi și prin găurile dintre frunze.  Am umezit și marea întrucât are în compoziție (deși de culoare diferită) culoarea cerului. Am evitat clădirea.

04

Am folosit multă apă puțină culoare albastră,  pornind de sus (mai închis) și mergând spre partea de jos a hârtiei din ce în ce mai deschis.  Dinspre mare în sus am folosit o idee de roșu.

Am colorat și marea.

05

Până se usucă partea de sus lucrez la partea de jos cu țărmul mării.  Umezesc mai întâi zona în care voi colora atât încât suprafața să fie umedă când voi aplica culoarea, culoarea să se intindă uniform și ușor.  „Multă apă, puțină culoarea” – doar acuarelele sunt transparente!

07

Am umezit și colorat și povârnișul.  Am folosit un pic de portocaliu, roșu și câte o idee de galben iar uneori prin părțile mai întunecate am intervenit și cu albastru.

08Am umezit casa și am colorat-o după același principiu cu un amestec de galben, portocaliu, roșu.  Nu am folosit doar o culoare amestecată ci am variat compoziția.

09Când este încă umedă casa, am lucrat la părțile mai întunecoase sau umbroase folosind un violet variat (amestec de roșu și albastru) și portocaliu.

10Casa fiind încă umedă culorile fuzionează.  Am pus și umbrele sau părțile mai murdare de jos ale zidurilor.

11Am umezit și am întunecat cu un amestec variat albastru-violet și un pic portocaliu partea umbroasă a povârnișului,

12Am umezit și am colorat mai întâi într-un verde deschis tufișurile (gardul viu) de sub copac întrucât acestea sunt lovite de lumină.  Principiul este „de la deschis spre închis”.

1314Am umezit copacul mare și ramurile lui, cu vârful pensulei și cu un amestec variat de verde am început să pictez frunzișul apășând și ridicând presiunea de pe vârful pensulei în timp ce mișc de la un loc la altul.  CA și cum aș vrea să înțep ușor ceva, dar păstrând pensula în contact cu foaia.

15Cu un amestec de albastru, violet, verde închis, (folosind galben, portocaliu, roșu, albastru – nu toate odată) lucrez la zonele întunecate ale copacului.  Principiul se schimbă: „multă culoare, puțină apă” – sau straturi succesive de culoare aplicate după uscarea bună a stratului anterior. (La aplicarea de straturi succesive – întrucât culorile folosite nu sunt cele mai bune, care să păteze permanent foaia – la aplicarea următorului strat primul strat se luminează și începe un fel de joc al culorii „hai lasă-mă – ba nu te las” până convingi culoarea să stea așa închisă cum dorești 😦

16Am pictat și copăcelul mic de deasupra gardului din stânga.  La acesta folosind mai mult tehnica de umed (culoarea  de pe pensulă) pe foaia uscată.  Am umezit și acoperișul folosind un portocaliu, un pic de roșu și albastru iar la umbre violet.  Am pictat și fereastra, umezind mai întâi, folosind culori variate.  Am pus și umbra de sub acoperiș de la peretele din dreapta. Am mai adăugat culoare la țărmul din dreapta și am dat unele accente pe povârniș și pe țărm acolo unde sunt bolovanii.

17Am umezit gardul din dreapta și l-am pictat mai întâi cu o culoare galben portocalie și o mică idee de verde (multă apă puțină culoare) după care am adăugat umbrele de pe gard.  De asemenea am pictat banda solului de sub gard – un roșu-portocaliu.  Am mai întărit umbrele de pe clădire.

18 Am construit umbrele dintre scândurile gardului cu un amestec un pic mai închis decât umbrele de pe gard.  Am lucrat la bolovanii de pe povârniș, la relieful țărmului din dreapta și la promotoriul din dreapta casei.  Pietrele, bolovanii: am umezit structura lor, am aplicat culoarea închisă și cu apă am „tras” culoarea spre partea mai deschisă realizănd o estompare fină. Am adăugat și două siluete minuscule de vase în largul mării.

Am mai întărit și evidențiat marginile umbrelor de pe povârniș și nisip.

19Tabloul e gata.  Am desprins cu grijă scotch-ul de hârtie și acum are și un chenar frumos.  Dacă se jupoaie sau scămoșează un pic foaia la dezlipirea benzii, se netezește cu unghia, apăsând puternic.

20Succes!

 

În răspuns la Camix, atașez și pensula folosită la umeziri largi.

pensula caligrafica bambus