A fost un om care a știut ce-i suferința și, mai mult, a știut cum să trăiască frumos viața cu Dumnezeu. Iată un fragment din autobiografia lui Nichifor Marcu, intitulată Umblarea mea cu Dumnezeu tipărită de Editura Agape, Făgăraș:
Cu El în suferințe
„Îmi este frică de fericiri și bucurii mari, pentru că știu că Dumnezeu nu cercetează pe fiii Săi iubiți prin astfel de lucruri. Sunt mulți însă care aleargă numai după fericiri și bucurii, iar când apare în fața lor crucea, țipă îngroziți și dau repede înapoi.
Dumnezeu are foarte mulți fii pe care vrea să-i crească mari, sfinți, puternici, care să-I facă cinste pretutindeni. Dar ei se văicăresc, strigă și țipă ca niște copii; săracii de ei!
Când văd că Dumnezeu lucrează puternic în viața cuiva, prin suferință și greutăți, iar el rabdă căldura cuptorului, atunci știu că Dumnezeu a pregătit lucruri mari pentru el.
Dumnezeu, la urma urmei, nu-ți este dușman; El îți dorește numai ce este bun, frumos și necesar. Dar cel mai mare dușman al tău ești tu singur. Cât de ușor poți face un pas, o săritură din suferință și greutăți, și atunci când crezi că ești eliberat, ai sărit dintr-un foc care se stinge într-unul care nu se stinge. Nu sări din baltă în fântână. Lasă suferința pe seama Celui care a îngăduit-o.
Pe Dumnezeu iubește-L, iar de tine teme-te. Suferința e grea, dar obișnuiește-te cu ea. Dumnezeu dă fiecăruia cu măsură.
Înțelege bine: cu cât metalul vieții tale este mai bun, cu atât focul trebuie să fie mai mare. Bucură-te în suferință și mulțumeaște-I lui Dumnezeu care este lângă tine, în jurul tău și în tine.”
2 comments
Comments feed for this article
August 11, 2013 at 7:27 pm
Camix
incredibil cât de țintit. îmi pică bine, mai ales ultimul paragraf.
un postcriptum ar fi că îl încontrazic pe monsieur Marcu la faza cu bucuria. Nici vorbă. Dumnezeu are metodele Lui de a încerca omul și în fericire și în putere se văd slăbiciunile omului foarte bine, acolo cazi și de momentele acelea te căiești mai apoi. Și să nu uităm că nu e un păcat să fii fericit; toți oamenii își doresc să fie fericiți, așa am fost creați, să ne dorim asta. Și suntem îndemnați: Bucurați-vă întotdeauna.
LikeLike
August 13, 2013 at 12:18 pm
aquarele
Camix,
Suferința este cel mai ciudat și greu explicabil lucru de pe pământ. De ce? Fiindcă face parte chiar din Dumnezeu – de aceea ne intrigă. Ea e vârful de lance al credinței, punctul de lămurire al adevărurilor eterne, încă nepricepute pe deplin. Suferința face ceva neașteptat, este nepredictibilă, sfidează logica și percepția. Pare absurdă și totuși este punctul de sprijin al logicii, pare blestem și totuși este binecuvântare. Fugi de ea și se liprește de tine, o îmbrățișezi și ea te fericește. Ea te desprinde de gunoiul drag și te cuprinde în adevăratele comori. Ori o accepți ori înnebunești. „Dumnezeu a găsit cu cale s-L desăvârșească prin suferință.” Mi-a plăcut mult la Marcu „Lasă suferința pe seama Celui care a îngăduit-o”. Ce poți face cu privire la tine, când nu sunt soluții? Doar să te resemnezi stoicește? Poți trece mai departe, la acceptarea acestei voințe a Dumnezeului suprem, o liniștire sub mâna Sa, prinzănd speranță uitându-te la Fața Lui, bucurându-te zărind zâmbetul lui șăgalnic („Ai încredere, știu Eu bine ce fac 🙂 .” E ușor? Nu! Dar este altă cale a sanității?
LikeLike