Doar de câteva ori în viață ți se întâmplă să ai parte de niște momente care se imprimă adânc, neșterse, în sufletul tău. Două dintre aceste momente din viața mea au avut loc, ambele, între țigani. (spun țigani pentru că acesta este numele care e viu pentru mine)
Odată am fost printre ei și am petrecut o seară în curtea unei familii unde se adunaseră mai mulți, de umpluseră curtea. La ușa casei simple, nevopsite, ardea un bec chior răspândind o lumină blajină, melancolică.. Am stat pe o bancă, împreună cu un grup mic, iar ceilalți stăteau în picioare și copii pe jos în colbul și iarba bătăturii. Un acordeon acompania cântecele vibrate din corzile sufletului celor din noapte. În sărăcia lucie doar cântecul elibera inima și gândul de necaz și îngrijorare. Iar sufletul se prelingea și izvora pe clape, pe inimi. Atunci, fierul rosu al ochilor negri de copil, aprins de focul sufletului credincios, a sfârâit pe inima și sufletul meu înțelegere, iertare, împăcare și dragoste. Am fost vindecat.
Nu demult am fost în rai pentru câteva clipe. Într-o bisericuță mică de țigani, un cor de copii cu suflete arzânde de dragoste pentru Dumnezeu, mi-au răsunat prin toate ungherele sufletului. Pe dinlăuntru, ochii îmi izvorau vindecare și se prelingea prin ființa obosită de atâta încremenire. A început să-mi tresară inima, începeam să simt din nou, și m-am lăsat înecat și cuprins de vâltoarea miracolului de sub ochii mei. Da sunt viu, încă mai pot să cânt; există o viață vie. E un privilegiu doar pentru puțini păstrat, să vezi cât de frumoși și iubitori pot fi țiganii.
De zile mă urmărește cicatricea cântecului lor. (ce rău că a zburat ca o rândunică, dar s-a înălțat acolo unde trebuie)
Pot pune mai jos doar o palidă reprezentare a originalului pe care l-am auzit în rai. 😦
2 comments
Comments feed for this article
June 16, 2013 at 11:27 am
DanM
E miscator si deschizator de inimi!
–
Totusi, pentru siguranta, se pare ca nu avem voie sa folosim cuvinte discriminatorii:
http://www.ziare.com/social/romani/folosirea-cuvantului-tigan-amendata-cu-7-000-de-euro-1241263
LikeLike
June 16, 2013 at 7:07 pm
aquarele
DanM
Mulțumesc. N-am știut că a ajuns cuvântul țigan un cuvânt discriminatoriu. De fapt chiar ei îl folosesc între ei. Nu-și spun rromi, decât în limba romani (țigănească). Pentru mine cuvântul rrom nu are nici o încărcătură, nu are nici o legătură cu ei. Eu am crescut și trăit în viață cu prejudicii împotriva țiganilor și după ce m-a atins Dumnezeu și mi-a vindecat inima cu prejudiciile ei, am ajuns să-i iubesc tot pe țigani. „Rromii” este un termen artificial, parcă ireal și inventat după 89. E drept că numele de țigan nu trezește în inima multora decât dispreț, însă eu cred că tocmai acest nume trebuie reabilitat. (Altfel și numele rrom va fi la fel de disprețuit.) Un nume devine frumos sau urât prin amintirea pe care o lasă în urmă, în sufletul oamenilor. De exemplu, mulți de Mircea, Ștefan sau Mihai au fost înainte și n-au mișcat deloc aprecierea românilor până în clipa când au trăit Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul care prin viața lor au dat o încărcătură nouă și de onoare numelor acestora. Prin contrast, aceleași nume pot fi „desecrate” în ziua de azi și istoria le poate lepăda precum leapădă numele lui Nero, Stalin sau Hitler.
Mulțumesc încă o dată pentru atenționare. Îți urez toate cele bune.
LikeLike